Artikel: Auping brengt duurzaamheid ook over de grens

Deventer – Volledig overstappen op groene stroom en oude matrassen verwerken tot judomatten. Beddenfabrikant Koninklijke Auping zet constant stappen op het gebied van duurzaamheid. Het buitenland volgt nu.

Familiebedrijven hebben al de naam verantwoord en duurzaam te ondernemen. Ook Koninklijke Auping bewijst met een gezonde blik naar de toekomst te kijken. In de fabrieken wordt hard gewerkt aan het terugdringen van het stroomgebruik. Zo werkt Auping volgens een ‘replacement’-systeem. Wanneer 10 tot 20 procent van de lampen kapot is, worden alle lampen vervangen door energiezuinige lampen met een lange levensduur. Daardoor wordt het productieproces slechts eenmaal verstoord.

Logische stap
Volgens communicatiemanager Marjan Reitsma is de stap naar groene stroom een logische. “De overstap naar groene stroom past uitstekend bij onze Cradle to Cradle-strategie. We willen milieubewust en verantwoord produceren en tegelijkertijd kwaliteit leveren.” De fabrieken draaien inmiddels volledig op duurzame stroom, opgewekt uit zonne- en windenergie, waterkracht en bio-energie. Jaarlijks wordt voor zo’n vier gigawattuur (GWh) aan energie verbruikt. Dit komt overeen met het jaarlijkse energieverbruik van circa elfhonderd huishoudens.

Cradle to Cradle
Een ander proces binnen de Cradle to Cradle strategie is het duurzaam inrichten van de bedrijfsprocessen. Auping is al langer bezig met verantwoord ondernemen, bijvoorbeeld door het gebruik van watergedragen lak, CFK-vrij schuim en PEFC-hout. Daarna werd in samenwerking met afvaldienstverlener Van Gansewinkel het retoursysteem ‘Auping Take Back’ opgericht. Wanneer Auping een matras levert, neemt ze de oude direct mee en verwerkt ze die op milieuvriendelijke wijze voor 80 tot 90 procent in een nieuw product.

Auping voorkomt daarmee dat de matrassen op de vuilstort of in de verbrandingsoven terechtkomen. Via dit systeem zijn al zo’n duizend matrassen geretourneerd. “Het is een milieuvriendelijk proces waarbij de materialen uit het oude matras een tweede leven krijgen”, licht Reitsma toe. “We gebruiken ze bijvoorbeeld voor judomatten of ondertapijten. Het systeem is een groot succes en gaat nu ook de landgrenzen over. Op 15 februari is dit systeem ook in België gestart.”

Beloning
De eerste beloning voor de duurzame manier van ondernemen volgde in december 2011. De Koninklijke Auping ontving als eerste beddenfabrikant ter wereld een Cradle to Cradle Silver-certificaat voor de nieuwe matrassenlijn. Bij toekenning van dit certificaat door de grondlegger van Cradle to Cradle, McDonough Braungart Design, worden alle bedrijfsprocessen en gebruikte materialen scherp tegen het licht gehouden. Er wordt onderzocht hoe veilig het materiaal is voor mens en milieu en in hoeverre de materialen geschikt zijn voor hergebruik.

De beoordeling bestaat uit vijf beoordelingscriteria: Material Health, de mate waarin materialen te hergebruiken zijn, in hoeverre er gebruik gemaakt wordt van duurzame energie, duurzaam watergebruik en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Het Silver-label garandeert dat een product voor meer dan 50 procent bestaat uit hergebruikte of herbruikbare materialen.

Doelen
“Innovatie en duurzaamheid staan bij Auping hoog in het vaandel”, zegt Reitsma. “We zijn het als marktleider dan ook aan onze stand verplicht de combinatie van innovatiekracht en duurzaamheid te gebruiken om nog mooiere en betere bedden te produceren en daarnaast nog milieu- en mensvriendelijker te werk te gaan. We willen een trend zetten voor andere beddenfabrikanten, waardoor het C2C-principe nog meer navolging krijgt in de maakindustrie.”

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief