Bedrijfsopvolging binnen familiebedrijf op de tocht

Den Haag –  Steeds minder bedrijven vinden een opvolger voor hun bedrijf, zo ook familiebedrijven. In een brief aan de Tweede Kamer erkent minister van Economische Zaken Henk Kamp, dit probleem.

In zijn kamerbrief laat Kamp weten dat er bij mislukte bedrijfsoverdrachten veel verloren gaat. Naar schatting kosten deze mislukte overdrachten 50.000 tot 55.000 banen, 2,4 tot 3,2 miljard euro omzet en 0,88 tot 1,3 miljard euro aan kapitaal. Uit een onderzoek van de Kamer van Koophandel in 2007 bleek al dat 75 procent van de bedrijven wordt voortgezet. De overige 25 procent sluit zonder opvolging.

Economische rol familiebedrijven
Er zijn in Nederland 260.000 familiebedrijven. Zij vormen samen 69 procent van het bedrijfsleven, met uitzondering van de eenmanszaken. Van de grote bedrijven in Nederland, met meer dan 100 werknemers, is 38 procent een familiebedrijf. Kamp laat in zijn brief aan de Tweede kamer weten dat familiebedrijven een belangrijke economische rol hebben. Zij dragen voor 53 procent bij aan het BNP en zorgen tevens voor 49 procent van de werkgelegenheid.

Zorgen voor minder belemmering
Het Center for Entrepreneurship van de Nyenrode Business Universiteit heeft een drietal aanbevelingen gedaan om problemen bij bedrijfsoverdrachten te verminderen. Zo moet er meer aandacht komen voor het overdrachtspakket. Verder moet er meer aandacht komen voor onderzoek naar bedrijfsoverdracht en bedrijfsopvolging. Veel van de huidige studies zijn niet openbaar en methodologisch matig van aard.  Tot slot haalt het Center for Entrepreneurship de prioritering van fiscale knelpunten voor familiebedrijven aan. De huidige bedrijfsopvolgingsregeling (BOR)  kent nog voldoende knelpunten, ondanks dat de fiscaliteit al een stuk beter is geworden.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief