Beursgang te duur voor familiebedrijf

Een wetsvoorstel dat de beursgang duurder maakt, leidt tot veel kritiek van VNO-NCW en MKB Nederland. Veel familiebedrijven zien straks af van een gang naar de kapitaalmarkt.

De plannen van Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem om een beursgang of uitgifte van obligaties duurder te maken, krijgen geen bijval van de ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland. Waar bedrijven vroeger konden rekenen op een overheidsbijdrage, is met dit nieuwe wetsvoorstel de rekening van de verplichte toetsing van de prospectus door het AFM straks geheel voor de bedrijven. Daarnaast worden de kosten van een beursgangprospectus verdrievoudigd. Volgens de ondernemersorganisaties zullen vooral familiebedrijven in het MKB hierdoor afzien van een beursgang.

Kritiek
Het voorstel om de beursgang voor bedrijven duurder te maken, staat volgens de ondernemersorganisaties haaks op het streven om bedrijven minder afhankelijk te maken van banken. Juist nu het voor bedrijven moeilijk is om geld aan te trekken via de bank, had de kapitaalmarkt hier als een mooi alternatief kunnen dienen. Door een beursgang minder toegankelijk te maken met hogere kosten, wordt het alternatief minder aantrekkelijk en zullen vooral mkb’ers en familiebedrijven ervan afzien.

Nuance
Toch zijn er ook andere geluiden. Zo stelt het Financieel Dagblad dat de kosten van een beursgangprospectus, ook na de verhoging, nog altijd in het niet vallen in vergelijking met de rekeningen van banken en advocatenkantoren als gevolg van een beursgang. Uiteindelijk zijn de kosten van een beursgangprospectus namelijk maar zo’n slordige vijf procent van de totale kosten die gemoeid gaan met een beursgang.  Daarbij zijn volgens het Financieel Dagblad niet de kosten van een beursgang voor bedrijven het probleem, maar het aantrekken van geïnteresseerde beleggers. Nederland kampt namelijk met een zekere terughoudendheid onder haar institutionele beleggers. Of het wetsvoorstel draagkracht krijgt van de politiek is nog niet bekend. De plannen worden deze week door de Tweede Kamer in behandeling genomen.

Kosten toetsing
De kosten van de verplichte toetsing van de AFM stijgen in het geval van aandelenuitgifte van 11.000 euro naar 45.000 euro. Voor obligaties stijgen de kosten van 4.000 euro naar 15.000 euro. Zonder overheidsbijdrage worden deze kosten geheel voor de bedrijven.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief