CEO van buitenaf is dé nieuwe trend

Deventer- Het komt steeds vaker voor dat CEO’s van familiebedrijven geen geschikte opvolger vinden binnen de familie. Daarom gaan zij op zoek naar geschikte opvolgers buiten de familie.

Als directeuren van familiebedrijven geen geschikte opvolger kunnen vinden binnen de familie, dan voelen zij zich genoodzaakt om op zoek te gaan naar een externe opvolger. Uit onderzoek van Alice de Groot (Universiteit van Amsterdam) blijkt dat dit in de praktijk niet zo soepel verloopt.

CEO van buitenaf
Tegenwoordig gaan jonge generaties steeds vaker hun eigen weg en hebben ze geen zin om het familiebedrijf over te nemen. Als verkoop van het bedrijf geen optie is en er binnen de familie geen geschikte opvolger is, dan moet het familiebedrijf op zoek naar een opvolger buiten de familie. In dit geval blijft de familie meestal wel aandeelhouder. Ook behouden familieleden vaak directiefuncties binnen het bedrijf of blijven ze werkzaam als gewone werknemer. Alice de Groot concludeert in haar onderzoek dat dit steeds vaker gebeurt. Het is een echte trend binnen familiebedrijven.

Het Centrum voor Bedrijfsopvolging constateert ook dat het een trend is binnen familiebedrijven. Volgens Job van Hardeveld, adviseur bij het Centrum voor Bedrijfsopvolging, is het een emotioneel proces. “Voor families is het alsof ze hun baby verkopen.” Hij zegt ook dat het heel belangrijk is dat het goed klikt tussen de familie en de nieuwe opvolger.

Controle uit handen
Familiebedrijven staan erom bekend dat ze kijken naar de lange termijn. Dit is ook hun kracht. CEO’s van buiten de familie zijn daarentegen vaak gericht op de prestaties op korte termijn. En dit zorgt nog weleens voor wrijving tussen families en de nieuwe CEO. De familie is vaak bang dat het de verkeerde kant op gaat met het familiebedrijf als ze de controle uit handen geven. Wanneer families een groot deel van de aandelen in hun bezit houden, gaat het vaak mis. “Het gaat ongeveer twee van de drie keer mis als de familie grootaandeelhouder blijft en er een nieuwe opvolger van buitenaf komt”, zegt Van Hardeveld. De belangrijkste reden hiervan is dat het niet klikt tussen de familie en de nieuwe CEO. Daarom adviseert hij familiebedrijven ook om vooraf een goed plan op te stellen als er een nieuwe opvolger van buiten de familie in het bedrijf komt.

Volgens De Groot kan het samenstellen van een raad van commissarissen bijdragen aan de relatie tussen de familie en de nieuwe opvolger. Het is het beste als in deze raad niet alleen vertegenwoordigers van de familie zitten, maar ook toezichthouders van buitenaf. De raad kan de familie en de nieuwe CEO helpen bij de communicatie. Volgens De Groot kunnen de commissarissen de nieuwe CEO bijvoorbeeld steunen bij beslissingen die minder gunstig zijn in de ogen van de familie.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief