Deelakkoord treft glastuinders hard

Zwijndrecht – De veranderingen in het deelakkoord treffen telers hard. De afschaffing van compensatie voor de accijnsverhoging op rode diesel en de verhoging van de assurantiebelasting benadelen vooral glastuinders.

De kosten voor tuinders worden dit jaar fors verhoogd. Landbouwbedrijven kunnen fluiten naar de compensatie van 30 miljoen euro voor de accijnsverhoging op rode diesel. Daarnaast wordt de assurantiebelasting van 9,7 naar 21 procent verhoogd. “Het is een rotsituatie, want wij kunnen geen enkele euro in de prijs doorberekenen”, aldus Paul Leenheer, eigenaar van familiebedrijf T.J.P. Leenheer & Zn B.V.

Verhoging assurantiebelasting
De slateler beschikt over dertig hectare buitenteelt, twee hectare kassen in Zwijndrecht en drie hectare kassen in Ridderkerk en Dordrecht. Met de 50.000 vierkante meter glas is het bedrijf, dat Leenheer van zijn vader overnam, één van de grotere op het gebied van bladgroenten.

Telers die volledig of deels – zoals Leenheer – kassen gebruiken, krijgen het extra zwaar door de verhoging van de assurantiebelasting. Deze veroorzaakt namelijk een onevenredige lastenverzwaring. Leenheer legt uit: “Wij betalen elk jaar zeven á achtduizend euro voor de opstal-, gewas- en garantieverzekering van de kassen.” Volgens de eigenaar van het familiebedrijf kunnen tuinders dit niet zomaar terugverdienen.

Glastuinders draaien op dit moment verlies en de assurantiebelasting kost hen dit jaar duizenden extra euro’s. “Ik zou door de verhoging van de belasting ook niet weten waar ik het geld vandaan moet halen”, zegt Leenheer.

Afschaffing compensatie
De Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) is niet te spreken over de afschaffing van de compensatie voor de accijnsverhoging op rode diesel. Albert Jan Maat, voorzitter van LTO, zegt bitter teleurgesteld te zijn. Volgens hem moeten bedrijven die het goed in de export doen, zoals agrarische familiebedrijven, Nederland uit de crisis trekken. “De land- en tuinbouw is een stevige pilaar onder de nationale economie. We hebben niet voor niks gevraagd om juist die sectoren ruimte te geven en vooral niet te confronteren met lastenverzwaringen”, aldus Maat in een persbericht.

De maatregelen om agrarische bedrijven duurzamer te laten werken en de 20 miljoen euro die staatssecretaris Henk Bleker onlangs in het vooruitzicht stelde, lijken nu van de baan. Maat: “Ondernemers moeten blijkbaar bloeden omdat plannen voor de forensentaks en de afstudeerboete alsnog zijn ingetrokken.”

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief