FBNed: “Renteaftrek nadelig voor familiebedrijven en gevaar voor economie”

Bilthoven – Fiscale regels die financiering met vreemd vermogen stimuleren, benadelen door eigen vermogen gefinancierde familiebedrijven. Ze zijn daarnaast een gevaar voor de economische stabiliteit, stelt FBNed.

Familiebedrijven zijn vaker dan gemiddeld gefinancierd met eigen vermogen. Zij hebben te maken met een fiscaal nadeel ten opzichte van bedrijven die kiezen voor financiering met vreemd vermogen. “Het punt is dat je bij financiering met vreemd vermogen rentekosten kunt aftrekken, maar bij financiering met eigen vermogen zijn er geen aftrekbare kosten”, zegt Albert Jan Thomassen, directeur van Stichting Familiebedrijven Nederland (FBNed). “En je moet er nog belasting over betalen ook.”

Effect is duidelijk
De fiscale ongelijkheid moedigt volgens Thomassen bedrijfsfinanciering met vreemd vermogen aan, met negatief effect op de economische stabiliteit. Daarom roept hij op tot een ‘level playing field’ voor financiering met eigen en vreemd vermogen. Thomassen: “De huidige crisis heeft wel laten zien wat het effect is als te veel bedrijven met vreemd vermogen zijn gefinancierd.”

Fiscaal verschil
De directeur van FBNed reageert tegen Fambizz op een uitlating van de onlangs teruggetreden FBNed-voorzitter Ingrid Faber in het Financieele Dagblad. Familiebedrijven willen hun eigen boontjes doppen en financieren hun bedrijf daarom liever met eigen vermogen dan met bankkrediet. In dat licht vroeg ze aandacht voor het fiscale verschil bij vreemd of eigen vermogen. Faber, in het dagelijks leven ceo van palletproducent en familiebedrijf FHG in Eck en Wiel, droeg onlangs na een termijn van drie jaar de voorzittershamer over aan Tjebbe Nabuurs, directeur van de Nabuurs Groep in Haps.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief