Highlights Nationale Ondernemersdag 2015

De Nationale Ondernemersdag stond gisteren vooral in het teken van het wegwerken van barrières voor ondernemers. Hieronder enkele hoogtepunten.  

“De politiek heeft ons vijftien jaar geleden beloofd minder regels in te voeren voor ondernemers. In de twintig jaar dat ik nu ondernemer ben, zijn er alleen maar regels bijgekomen. Dat moet anders”, zo betoogde een ondernemer gisteren tijdens de Nationale Ondernemersdag 2015 in Den Haag, een evenement dat bezocht werd door ongeveer 250 ondernemers. Dat het anders moet, komt op deze dag vaak naar voren. “Door de cao’s in de hightech-omgeving kan ik geen nieuw personeel aannemen en kan mijn bedrijf niet groeien”, zegt een ander. In de politieke hoofdstad willen zij de Nederlandse politiek wakker schudden om nog eens goed naar de wet- en regelgeving voor ondernemers te kijken.

Stem laten horen
Hans Biesheuvel, voorzitter van ONL voor Ondernemers, opende ‘s ochtends de Nationale Ondernemersdag. “Het is tijd om jullie stem te laten horen”, zegt Biesheuvel tegen de ondernemers. “We moeten de muur omslaan, zoals twee jaar doorbetaling bij ziekte. We blijven bij de politiek aankloppen, net zolang tot ze wat met onze agenda doen.” De politiek moet zorgen voor een goede voedingsbodem voor Nederlandse ondernemers, vindt ook Jan Kees de Jager, oud-politicus en tegenwoordig CFO van KPN. In tegenstelling tot Biesheuvel vindt De Jager echter dat Nederland, zeker vergeleken met andere Europese landen, goed bezig is om een goede bodem te leggen voor startende ondernemers. Wel ziet hij dat er met name voor start-ups nog te weinig ondersteuning is. “Daar moet de politiek bij komen helpen en kijken.”

Overhandiging schaduwbegroting
Het belangrijkste onderdeel van deze dag was het overhandigen van de schaduwbegroting aan staatssecretaris Eric Wiebes (Jeroen Dijsselbloem, minister van Financiën, was onverwachts verhinderd). Om uit te vinden waar Nederlandse ondernemers tegenaan lopen, bezocht Biesheuvel twee jaar lang tal van bedrijven. Aan de hand daarvan werd een schaduwbegroting opgesteld. “We hebben meegekeken met de ondernemer en geluisterd”, aldus Biesheuvel.

Bij het opstellen van de schaduwbegroting is geluisterd naar de input van het zogeheten ‘schaduwkabinet’, dat bestaat uit prominente ondernemers en vakexperts. Onder meer trendwatcher Adjiedj Bakas en Arjanneke Teeuw, directrice van familiebedrijf Healthy People, maken hier deel van uit. Staatssecretaris Wiebes liet weten het met veel elementen van de schaduwbegroting eens te zijn. “Het terugdringen van de staatsschuld bijvoorbeeld, is belangrijk en een goede zaak.”

5 job killers
In de ochtend ging Hella Hueck, RTL-Z presentatrice, in gesprek met onder andere Willem Vermeend, voormalig PvdA-Kamerlid, over de vijf grootste bedreigingen voor de Nederlandse werkgelegenheid.  Deze ‘job killers’ zijn:

Dat in Nederland  een werkgever tot 30 procent van het brutoloon aan lasten moet betalen.
Dat werkgevers twee jaar moeten doorbetalen bij ziekte van een werknemer.
Dat er starre en vaste cao-arbeidscontracten zijn, die onvoldoende ruimte creëren voor werknemer en –gever om tot andere overeenkomsten te komen.
Dat overheidsinstellingen gezamenlijk zorgen voor torenhoge administratieve lasten en druk.
En dat er onvoldoende mogelijkheden zijn voor bedrijfskredieten.

Vermeend is van mening dat deze ‘killers’ potentiële ondernemers in Nederland remmen om voor zichzelf te beginnen. De schaduwbegroting van ONL vraagt aandacht voor deze belemmeringen.

Nieuwe Economisch Dialoog
In samenwerking met vakbond De Unie lanceerde ONL voor Ondernemers tijdens de Ondernemersdag een nieuw initiatief om landelijk bijeenkomsten te organiseren voor ondernemers en werknemers. De komende tijd gaat deze Nieuw Economische Dialoog het land door, waarbij iedereen de kans krijgt om onderwerpen aan te dragen en daarover te discussiëren.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief