Lego bouwt omzet uit

Billund – Het Deense speelgoedbedrijf Lego is voor het eerst succesvoller dan concurrenten Mattel en Hasbro. De fabrikant maakte winst met een recordniveau van ruim 750 miljoen euro.

Ondanks dat Lego een familiebedrijf is met een langetermijnvisie, durft het ook continu te vernieuwen. Dankzij de nieuwe Lego-collectie voor meisjes, Friends, heeft de speelgoedfabrikant een recordwinst gemaakt van 5,61 miljard kroon, wat neerkomt op 752 miljoen euro. Daarnaast ging de omzet met een kwart omhoog naar 23,4 miljard kroon. Het marktaandeel van Lego is verder gestegen van 7,1 procent in 2011 naar 8,6 procent in 2012.

Meisjesspeelgoed
Lego is met de winst- en omzetgroei en het stijgende marktaandeel zijn twee grote concurrenten, Mattel en Hasbro, voorbij gestevend. Mattel, onder meer bekend van Barbie, had een omzetstijging van twee procent. Hasbro, waar My Little Pony en Fur Real Friends onder vallen, zag de omzet zelfs met vijf procent dalen. Lego lijkt hiermee belangrijker te worden op het gebied van meisjesspeelgoed. Met de nieuwe serie Friends bouwen meisjes hun eigen stad, compleet met scholen, winkels en huizen. De serie was zo populair dat veel speelgoedwinkels een tekort hadden aan de diverse artikelen. Friends bevat dan ook het bestverkochte Lego-artikel ooit: Olivia’s huis. Het is voor het eerst dat Legospeelgoed populairder is dan Barbie en My Little Pony. Niet alleen Friends zorgde overigens voor de omzetstijging van het familiebedrijf. Ook de serie Ninjago, een reeks waarin ninja’s de hoofdrol spelen, groeit nog steeds.

Geschiedenis familiebedrijf
Het Deense familiebedrijf Lego zag in 1916 het levenslicht in het Deense stadje Billund, waar nog steeds het hoofdkantoor van het bedrijf staat. De oprichter, Ole Kirk Kristiansen, begon met een houtbewerkingszaak. Hij richtte zich vooral op meubels en in 1932 kwam daar speelgoed bij. De naam Lego is afkomstig van de Deense woorden Leg Godt, die respectievelijk ‘speel’ en ‘goed’ betekenen. Daarnaast betekent het woord Lego in het Latijns ‘ik verzamel’. Sinds 1945 gebruikt de fabrikant geen hout meer voor zijn speelgoed, maar plastic. Toen Ole Kirk Kristiansen stierf, nam zijn zoon Godtfred Kirk Kristiansen het bedrijf over. Tot 2004 was Kjeld Kirk Kristiansen ceo van het familiebedrijf; Jorgen Vig Knudstorp nam deze functie over. Kirk Kristiansen is overigens nog wel grootaandeelhouder van Lego. Daarnaast is hij actief als vice-directeur.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief