Onderschat de werkkostenregeling niet

Zaandam – Bedrijven bereiden zich niet goed voor op de invoering van de werkkostenregeling (WKR). Ze lopen hierdoor het risico de verplichte invoerdatum niet te halen.

Volgens Mick Netiv, algemeen directeur van Robidus, onderschatten bedrijven de invoering van de werkkostenregeling (WKR). Aanvankelijk moesten bedrijven de WKR per 1 januari 2014 verplicht invoeren, maar eerder dit jaar werd op Fambizz al aangekondigd dat dit is uitgesteld tot 1 januari 2015. Door het uitstellen van deze datum maken veel bedrijven zich nog geen zorgen over de regeling.

Passieve opstelling
Omdat bedrijven het in orde maken van de werkkostenregeling voor zich uit schuiven, dreigen ze volgens Netiv niet op tijd klaar te zijn. Vooral het veranderen en aanscherpen van de arbeidsvoorwaarden is bij een groot deel van de ondernemingen nodig. Dit kost veel tijd, vooral als er sprake is van cao’s. Een overleg met werknemers en cao-partners kan soms maanden duren.

Volgens Netiv lopen bedrijven die zich niet tijdig voorbereiden een grote kans op extra kosten in de vorm van belastingheffing. Volgens hem moeten bedrijven het in orde maken van de regeling niet links laten liggen nu de verplichte invoering van de regeling is uitgesteld, maar moeten ze juist optimaal gebruikmaken van de extra tijd.

Onwerkbaar
In december berichtte Fambizz al dat de WKR onwerkbaar is voor veel familiebedrijven. Uit onderzoek blijkt dat veel ondernemingen de WKR geen goede vervanging vinden voor het oude systeem. Ook was er volgens ondernemers sprake van onduidelijkheden en bracht de nieuwe regeling meer administratieve handelingen en kosten met zich mee.

In 2011 is de werkkostenregeling ingegaan. Per 1 januari 2015 moeten alle Nederlandse bedrijven over zijn gegaan op deze nieuwe regeling.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief