Pauline Smeets (PvdA) zweert bij familiebedrijven

Pauline Smeets (1959, PvdA) verlaat de Tweede Kamer op 19 september. Een gemis voor het land? Mogelijk. Maar wellicht krijgt ze een interessante nieuwe aanstelling.

Als we haar laatste opiniestuk op BusinessCompleet.nl moeten geloven, zou de nieuwe aanstelling van Pauline Smeets best wel eens bij een familiebedrijf kunnen zijn. Om goed te weten wat er leeft en speelt bij ondernemers is Pauline Smeets vanuit de Partij van de Arbeid in 2003 een klankbordgroep gestart. Het netwerk met de naam Rood in Bedrijf kwam drie keer per jaar bijeen in de Tweede Kamer. Behalve bij Mars in Veghel – waar ook onze vrienden van familiebedrijf Sligro zijn gesitueerd – zit Smeets in de Raad van Advies van Stichting Administratiekantoor ProfCore Holding te Geleen.

Familiebedrijven enorm waardevol
Aan de lezers van BusinessCompleet laat ze weten dat ze een grote voorliefde heeft voor familiebedrijven, die volgens haar “enorm waardevol” zijn. Ze schrijft: “Telkens weer word ik geraakt door de betrokkenheid van de eigenaren. Bij het uitstippelen van beleid denkt men in generaties en niet in twee-jaren-plannen, dat is vaak het grote verschil met de beursgenoteerde bedrijven.”

Belang voor economie

Familiebedrijven verdienen volgens Smeets de aandacht omdat de huidige recessie aantoont dat juist familiebedrijven van enorm belang zijn voor onze economie. “Doordat familiebedrijven minder afhankelijk zijn van de banken – vaak hebben zij meer reserves om de moeilijke tijd gemakkelijker te overleven – hebben zij nu veel voordeel. In hun beleid zijn ze gericht op de langere termijn, dus op continuïteit. Familiebedrijven zijn te vergelijken met dieselmotoren: ze spurten niet vooruit maar dieselen gestaag door; robuust en degelijk.”

Crisis niet ongemerkt voorbij

Mevrouw Smeets is een kenner, concludeert de redactie van Fambizz. “Het mag duidelijk zijn dat de crisis niet ongemerkt aan het familiebedrijf voorbij gaat. Ook familiebedrijven hebben te maken met tegenvallers in de markt: wanbetalers, krimpende marges, omzetverlies. Toch vangen familiebedrijven de crisis beter op dan beursgenoteerde bedrijven.”
De redenen hiervoor kent zij ook. Behalve genoemde financiële buffer is het volgens Smeets eveneens van invloed dat de directie van een familiebedrijf bij tegenvallers vaker bereid is af te zien van dividend. Winst wordt gewoon weer teruggepompt in de zaak. Opvallend is volgens haar ook de loyaliteit en betrokkenheid van werknemers bij familiebedrijven. “De cultuur van een zichtbaar betrokken eigenaar speelt daarbij een grote rol.”

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief