Uitstel verplichte invoering werkkostenregeling

Den Haag – De verplichte invoering van de werkkostenregeling (WKR) is uitgesteld tot 2015. Dit maakte staatssecretaris Frans Weekers van Financiën vrijdag bekend.

Staatssecretaris Weekers heeft besloten dat werkgevers niet vanaf 2014, maar vanaf 2015 verplicht zijn om de werkkostenregeling in te voeren. Eerder berichtte Fambizz al over dit mogelijke uitstel, dat nu dus definitief is geworden. Veel mkb’ers vonden de werkkostenregeling onwerkbaar. Weekers wil de regeling daarom aantrekkelijker maken voor het mkb, waar veel familiebedrijven onder vallen, door een simpeler afrekensysteem. Het belastingvrij verstrekken van werkmiddelen moet eenvoudiger worden en de daarbij horende administratieve kosten moeten omlaag.

Noodzakelijkheidscriterium
Momenteel onderzoekt Weekers of het mogelijk is om het werkplekcriterium te vervangen voor een algemenere toets, zoals het noodzakelijkheidscriterium. Indien een werkmiddel noodzakelijk is voor een werknemer om het werk uit te kunnen voeren, dan hoeft de werkgever bij het berekenen van het loon geen rekening meer te houden met eventueel voordeel van privégebruik.  Zo zijn er geen ingewikkelde criteria meer voor het verstrekken van bijvoorbeeld een tablet.

Bedrijven moeten ermee aan de slag
Werkgeversvereniging AWVN vindt het een goede zaak dat staatssecretaris Weekers het keuzeregime verlengt met een jaar. Dat hij tevens gaat kijken naar een vereenvoudiging van de regeling stemt AWVN blij.  Jannes van der Velde, woordvoerder van AWVN, waarschuwt dat bedrijven er nu wel echt mee aan de slag moeten. “Momenteel is een groot deel van de bedrijven nog niet bezig met de WKR. Met het uitstellen krijgen ze misschien wel langer de tijd, maar ze moeten het niet opnieuw laten liggen.’’

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief