Verslag Ronde Tafel Familiebedrijven – deel 1

Familiebedrijven lopen tegen andere vraagstukken aan dan niet-familiebedrijven. Voornamelijk vraagstukken op het gebied van overdracht en opvolging houden deze bedrijven bezig. Tijdens een ronde tafel voor familiebedrijven die onlangs werd georganiseerd, gingen adviseur Henri Brom van MKB Adviseurs en Ilse Matser, directeur van het Nederlands Centrum voor het Familiebedrijf (NCFB), in conclaaf met een viertal familiebedrijven over deze onderwerpen. “Begin in ieder geval op tijd. Je hebt te maken met allerlei belangen op privé en op zakelijk gebied. En het is ook nog eens je familie. Dat maakt het lastig.” 

DEEL 1

De vele familiebedrijven die ons land kent, hebben op den duur allemaal te maken met overdracht en/of opvolging. Een emotioneel en toch zakelijk proces waar vele haken en ogen aan zitten, zeker als het gaat om opvolging binnen de familie. Op tijd beginnen met de voorbereiding is dan ook het devies. Want tijdig nadenken over de opvolging komt de bedrijfscontinuïteit ten goede. Tijdens de Ronde Tafel Familiebedrijven, die plaatsvond op 29 januari in Houten en georganiseerd werd in samenwerking met Fambizz.nl (online platform voor familiebedrijven), ging een viertal familiebedrijven onder leiding van Henri Brom, adviseur Overname & Opvolging bij MKB Adviseurs, en Ilse Matser, directeur van het NCFB en tevens lector Familiebedrijven bij hogeschool Windesheim, openhartig met elkaar in gesprek.

Het familiesysteem
Matser start de ronde tafel met de voor veel familiebedrijven bekende tekening van het ‘driecirkelmodel’ van Tagiuri en Davis. Het model bestaat uit de drie subsystemen van het familiebedrijf: eigendom, familie en bedrijf. Het driecirkelmodel laat zien wat de vele mogelijkheden en combinaties zijn binnen deze drie systemen. En dat is nu juist wat overdracht bij een familiebedrijf zo ingewikkeld maakt. “Bedrijfseconomisch wil je natuurlijk graag groei realiseren, maar een familiesysteem is nu eenmaal meer gericht op harmonie”, legt Matser uit. “Dat maakt het een extra lastig en emotioneel proces. Je hebt te maken met allerlei belangen op privé en op zakelijk gebied. De zittende generatie wil bijvoorbeeld graag zoveel mogelijk terug voor het bedrijf, terwijl de nieuwe generatie het liefst zo min mogelijk wil betalen. Daar moet je samen een weg in vinden door elkaars wensen en eisen op tijd bespreekbaar te maken.”

Maar wat is dan belangrijker: het in stand houden van de bedrijfscontinuïteit of die van de familierelatie? De meeste familiebedrijven geven veel om de band met hun familieleden en zouden daarvoor het bedrijf gerust op willen geven. “Dit hangt echter wel met elkaar samen. Gaat het niet goed met de familieband, dan gaat het vaak ook niet goed met het bedrijf. Andersom geldt dat ook: als het bedrijf goed draait, dan is het ook gezelliger tussen de familieleden”, aldus een van de deelnemers. Matser stelt dat familiebedrijven in ieder geval niet alleen maar aan de familie moeten denken. “Je hebt ook medewerkers in dienst. Vergeet niet dat zij ook een gezin te eten moeten geven.”

Morgen lees je op Fambizz.nl deel 2 van het verslag van de Ronde Tafel Familiebedrijven

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief