Vijf tips om loonsanctie UWV te voorkomen

Deventer – Het UWV kan een loonsanctie opleggen als een bedrijf onvoldoende betrokken is bij het re-integratieproces van zieke werknemers. Maar waar moet je op letten bij verzuimend personeel?

1. Ga gelijk aan de slag
Op het moment dat een werknemer zich ziek meldt, moeten bedrijven hiervan melding doen bij de bedrijfsarts of de arbodienst. Wanneer er sprake lijkt van langdurig verzuim, houd dan gelijk een dossier bij van het verloop van de ziekte. Menno van Schaick, advocaat bij Dirkzwager advocaten & notarissen: “Ga als werkgever niet achterover zitten en maak binnen acht weken een plan van aanpak om de werknemer weer aan het werk te krijgen.”

De loonsancties die het UWV oplegt zijn voor ieder bedrijf hetzelfde. “Voor familiebedrijven worden geen uitzonderingen gemaakt. Toch denk ik dat zij wel beter moeten letten op de kwaliteit van het re-integratieproces. Dit komt doordat de sfeer binnen zo’n bedrijf informeler kan zijn.”

2. Heb goed overleg met de bedrijfsarts
Als een werknemer de uitslag van het door de bedrijfsarts uitgevoerde onderzoek krijgt, wees dan geïnteresseerd. “Het ziektebeeld van de werknemer kan wisselen. Zo kan het zijn dat deze persoon de ene dag aangeeft veel pijn te hebben en de volgende dag haast niet. Houd natuurlijk rekening met deze klachten, maar zorg dat er wel continuïteit in de re-integratie zit”, meldt Van Schaick.

Mocht de verklaring vaag zijn en twijfel je aan de juistheid van het onderzoek, neem dan contact op met de desbetreffende bedrijfsarts. “De loonsanctie wordt altijd aan de werkgever opgelegd, ook wanneer het aan de bedrijfsarts te wijten is dat er onvoldoende inspanningen omtrent de re-integratie zijn verricht.”

3. Evalueer met zieke werknemer
Spreek opties tot herintreding of alternatieve werkzaamheden regelmatig door met de zieke werknemer. “Het is verplicht tenminste eens in de zes weken te evalueren met de werknemer en zo nodig het plan van aanpak bij te stellen. Als na een jaar nog geen vooruitgang is geboekt, begin je met zoeken naar een functie bij een andere werkgever”, adviseert Van Schaick.

4. Treed op tegen tegenwerkend personeel
Mocht een werknemer het niet eens zijn met het oordeel van de bedrijfsarts, dan kan deze mogelijk tegenwerken. Je kunt dan ook een deskundigenoordeel aanvragen bij het UWV. De advocaat vult aan: “De kosten van dit oordeel, die vijftig euro bedragen, liggen veel lager dan de investeringen in het re-integratieproces die het UWV van je verwacht. Het is dus zeker verstandig tijdig een deskundigenoordeel aan te vragen.” Mocht de werknemer vervolgens in strijd met het deskundigenoordeel nog steeds niet willen meewerken, dan kun je mogelijk een loonstop doorvoeren om hem hier alsnog toe te forceren.

5. Houd een volledig re-integratieverslag bij
Loonsancties worden door het UWV opgelegd als uit het re-integratieverslag blijkt dat onvoldoende inspanningen rondom de re-integratie zijn verricht. Daarom is het heel belangrijk alles bij te houden wat je als familiebedrijf doet om het personeelslid te helpen. “Maar mocht het zo zijn dat binnen de extra 52 weken waarover het UWV een loonsanctie oplegt het vastgestelde tekort aan inspanningen wordt hersteld, dan kan het UWV op verzoek van de werkgever de loonsanctie staken”, aldus Van Schaick.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief