“Zo’n koninklijke klus is erg bijzonder”

Bij familiebedrijf George Pisa & Zn. Tailleurs BV in Eindhoven is een dertigtal kleermakers al enige tijd bezig met een bijzondere klus. Het bedrijf heeft de eervolle taak om alle uniformen voor de krijgsmacht te maken die aanwezig is bij de troonswisseling.

Het geluid van naaimachines, pratende mensen, muziek; in het naaiatelier van familiebedrijf George Pisa & Zn. Tailleurs staan rijen naaimachines waarachter mensen druk bezig zijn. Langs de muur staan hoge stellingen met grote rollen stoffen in alle kleuren van de regenboog. Tientallen werknemers leggen de laatste hand aan de verschillende uniformen die de krijgsmacht draagt op de dag dat Nederland een koning krijgt. De ogen van directeur Leo Pisa lichten op als hij vertelt over de opdracht. “Zo’n koninklijke klus is erg bijzonder.”

Koninklijke leverancier
Het familiebedrijf ontving in november vorig jaar een verzoek van het Kleding- en Persoonsgebonden Uitrusting Bedrijf (het kledingbedrijf van Defensie) om de honderden kostuums voor de krijgsmacht te verzorgen die gedragen worden tijdens de inhuldiging van de nieuwe koning. Waarom juist het bedrijf van Pisa de uitverkorene is? “Wij zijn het enige bedrijf dat kan voldoen aan de gevraagde hoge kwaliteit”, aldus de directeur. Bovendien is het niet de eerste koninklijke klus voor Pisa en zijn werknemers. Het familiebedrijf was namelijk ook verantwoordelijk voor het trouwpak van prins Willem-Alexander.

Kostbaar handwerk
In het atelier staan allerlei machines die de productie van de ceremoniële uniformen mogelijk maakt. “Maar”, vertelt secretaresse Sandra van Nimwegen, “er komt ook veel handwerk bij kijken. Iedere werknemer heeft zijn of haar eigen specialisme. Zo is de ene werknemer bijvoorbeeld gespecialiseerd in het borduurwerk en anderen ontfermen zich over de knopen die aan alle jasjes gezet moeten worden.” Het maken van de kleding voor de krijgsmacht is een precies werkje; elke serie moet er tenslotte precies hetzelfde uitzien. Het vele handwerk maakt de kostuums kostbaar. De kleding voor de rijdende artillerie bijvoorbeeld, ook wel ‘De Gele Rijders’ genoemd, is het meest bewerkelijk door het vele goudkleurige borduurwerk. Deze hebben een richtprijs van wel 4000 euro.

Trots
Leo Pisa is trots op het familiebedrijf. Hij kwam in het bedrijf van zijn vader George Pisa werken toen hij 22 jaar oud was en is er nooit meer weggegaan. “Het was heel logisch dat ik mijn vader zou opvolgen. Ik kan me ook niet voorstellen dat ik iets anders was gaan doen.” Pisa is voorlopig nog niet van plan uit het familiebedrijf te stappen, maar aangezien hij inmiddels een pensioenwaardige leeftijd heeft bereikt denkt hij al wel na over wie zijn opvolger moet worden. Hij heeft geen kinderen die hem kunnen opvolgen en er is ook geen andere gegadigde binnen de familie die het familiebedrijf wil voortzetten, maar Pisa heeft er alle vertrouwen in dat hij een geschikte opvolger vindt. “Ik acht de kans groot dat het iemand wordt die al bij ons werkzaam is.”

Pisa kijkt er naar uit om het eindresultaat van de maandenlange inspanningen van zijn medewerkers te bewonderen. “Ik ga het eindresultaat zeker bekijken op 30 april. Ik ben nu al ontzettend tevreden, maar op die dag ben ik helemaal trots.”

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief