Het familiebedrijf: hoeksteen en bakermat van de Nederlandse economie

Familiebedrijf Fambizz

In Nederland zijn veel familiebedrijven te vinden. Dit zijn bedrijven die bestuurd worden door familieleden. Bij een familiebedrijf zijn de verhoudingen naar elkaar anders dan bij het gemiddelde bedrijf, omdat er nu ook sprake is van een familieband. De bedrijfsvoering ziet er hierdoor ook anders uit. Het runnen van een family business brengt daardoor bovendien andere uitdagingen met zich mee. Op Fambizz.nl publiceren we regelmatig artikelen met onderwerpen die een rol spelen binnen een familiebedrijf.

Wanneer spreken we van een familiebedrijf?

We spreken van een family business als het bedrijf gerund wordt door één familie. De familieleden hebben samen zeggenschap over het bedrijf. Soms zijn er ook andere bestuursleden in het bedrijf actief, maar de familieleden hebben altijd de meerderheid van het zeggenschap. Alleen dan is er officieel sprake van een family business. Daarnaast zijn de familieleden ook nauw betrokken bij het bestuur van het bedrijf.

Waarom zijn familiebedrijven een interessant zakelijk onderwerp?

Familiebedrijven zijn een interessant zakelijk onderwerp, omdat de bedrijfsvoering er vaak compleet anders uitziet. De bestuurders van het bedrijf hebben ook een familierelatie. Het runnen van een family business brengt hierdoor ook andere uitdagingen met zich mee. Conflicten op de werkvloer kunnen bijvoorbeeld ook tot conflicten in de privésfeer leiden. Daarnaast wordt het bedrijf vaak ook opgevolgd door een nieuwe generatie familieleden. Ook dat brengt weer de nodige uitdagingen met zich mee.

Nog een reden dat familiebedrijven een interessant onderwerp zijn, is omdat ze vaak beter presteren! Binnen een family business is over het algemeen veel kennis aanwezig. Die kennis wordt van generatie op generatie overgedragen. Vaak werken de familieleden al van jongs af aan binnen het bedrijf. Er is bovendien een hart voor de zaak en de band met het personeel is vaak persoonlijker.

Tot slot zijn de fiscale regels voor een familiebedrijf soms anders ten opzichte van andere bedrijven. Als de family business wordt voortgezet door een ander familielid, kan de nieuwe bestuurder bijvoorbeeld een vrijstelling krijgen van de erfbelasting of schenkbelasting. Bij een reguliere bedrijfsoverdracht is hier geen sprake van.

Welke experts bewegen zich rondom het familiebedrijf?

Een familiebedrijf wordt door één familie gerund, maar vaak met hulp van buitenaf. Zo wordt er vaak een adviseur ingeschakeld bij belangrijke financiële beslissingen. Zodra een bestuurder plannen heeft om met pensioen te gaan, besluit men in veel gevallen om een overnamespecialist in te schakelen. Deze helpt het familiebedrijf om de overname in goede banen te leiden. Vaak worden de verantwoordelijkheden in fases overgedragen aan de opvolger.

Naast dat familiebedrijven vaak met adviseurs samenwerken, wordt er in veel gevallen ook een vermogensbeheerder ingeschakeld. Een vermogensbeheerder kan de winst uit het familiebedrijf beleggen, zodat hier weer rendement op behaald wordt. Zeker bij een groot vermogen is het interessant om te beleggen. De huidige spaarrentes zijn namelijk nog steeds erg laag en bovendien betaal je ook belasting over je vermogen.

Er zijn ook zogenaamde family offices die een family business kunnen helpen. Zij geven de familieleden inzicht in het vermogen en kunnen advies geven met betrekking tot investeringen en bedrijfsovernames. Een family office beheert het vermogen dus niet, maar zorgt voor een duidelijk inzicht in de financiën. Eventueel kan een family office je wel doorverwijzen naar een vermogensbeheerder.

Welke rol spelen familiebedrijven binnen de Nederlandse economie?

Zoals eerder aangegeven, presteren familiebedrijven vaak erg goed. Dat blijkt ook uit de cijfers. Familiebedrijven spelen een belangrijke rol voor de Nederlandse economie. Familiebedrijven uit het niet-financiële bedrijfsleven waren in 2020 samen verantwoordelijk voor meer dan 456 miljard euro omzet, blijkt uit de cijfers van het CBS. Volgens het CBS waren er in 2020 maar liefst 285.395 familiebedrijven in Nederland, waarvan 5.030 snelle groeiers. In 2021 is het aantal familiebedrijven zelfs met meer dan 1.000 toegenomen.

Welke uitdagingen kent een family business?

Het runnen van een familiebedrijf brengt extra uitdagingen met zich mee, zoals we hierboven al hebben aangegeven. Belangrijk is bijvoorbeeld om conflicten binnen de familie te voorkomen. De bedrijfsvoering kan ook invloed hebben op de banden tussen de familieleden. Vaak zijn er bovendien verwachtingen dat een familielid het bedrijf uiteindelijk zal overnemen. Dan is de vraag ook of de beoogde opvolger de juiste ambities heeft. Ook kan het bedrijfsovername voor jaloezie binnen de familie zorgen.

Familiebedrijven kennen dus uitdagingen waar veel andere bedrijven niet mee te maken krijgen. Anderzijds brengt de familieband ook voordelen met zich mee. Familieleden doen vaak al op jonge leeftijd ervaring op binnen het bedrijf. Kennis wordt bovendien overgedragen op de nieuwe generatie en blijft daardoor binnen de familie en het bedrijf.

Houd Fambizz.nl in de gaten!

Heb jij een family business of werk je binnen een familiebedrijf? Houd ons platform dan goed in de gaten! Wij plaatsen namelijk regelmatig interessante artikelen met betrekking tot familiebedrijven. Op ons platform komen tal van verschillende onderwerpen aan bod. Zo hebben we het onder meer over bedrijfsovernames, conflicten en over de bedrijfscultuur.

Wil je adverteren via Fambizz, een partnership aangaan of heb je als familiebedrijf een goed verhaal te vertellen? Dan horen we graag van je!

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief